تاریخچه صنعت لاستیک

تاریخچه صنعت لاستیک در جهان

کشف قاره آمریکا تنها کشف مهم کریستف کلمب نبود ....
کریستف کلمب دریافت که بومیان آمریکا با توپ‌های لاستیکی بازی می‌کنند. در واقع لاستیک محصول سرزمین آمریکاست که پس انتقال آن به خاور دور وکاشت در آنجا توسعه ‌یافته است .
تولیدات لاستیکی از انواع کائوچوهای طبیعی و مصنوعی تشکیل می شود که بخش عمده کائوچوی طبیعی از درختزارهای هوا و برازیلنس ( Hevea Nrasiliensis) بدست می آید بخش عمده درختانی که لاتکس تراواش می کنند در مناطق استوایی یا نیمه استوایی واقع هستند.
نام Rubber به معنی پاک کن را پریستلی کاشف اکسیژن عنوان کرد. وی اولین کسی بود که قابلیت لاستیک در پاک کردن اثر مواد را مشاهده کرد.
با آغاز جنگ جهانی اول، انواع نامرغوب لاستیک از دی متیل بوتادی‌ان در آلمان و روسیه تولید شد. گودییر با کشف پخت لاستیک توسط گوگرد در سال ۱۸۳۹ به شهرت رسید. این کشف مشکل چسبانکی طبیعی لاستیک را حل کرد و آن را به صورت تجاری در آورد. ازآن‌پس مشخص شد که بسیاری از مواد سرعت این واکنش را تغییر می‌دهند و اینکه برخی مواد کمکی با تغییراتی در آمیزه، امکان شکل‌ دهی یا ساخت قطعات لاستیکی را فراهم می‌کنند که بعد با واکنش پخت در شکل نهایی خود تثبیت می‌شوند. بیشترین تغییرات به لحاظ تاریخی نتیجه محدودیت واردات لاستیک طبیعی به آمریکا بر اثر تهاجم نیروهای ژاپنی در سال ۱۹۴۱ بوده است. این حرکت سبب پژوهش و ساخت انواع لاستیک‌های سنتزی طی سالهای بعد در جهان شد.

تاریخچه صنعت لاستیک در اصفهان

در استان اصفهان با ورود صنعت نساجى در دوره پهلوى اول و به دنبال آن نیاز به تامین قطعات یدکى کارخانجات ریسندگى و بافندگى ، وجود صنایع نوپایى جهت تامین قطعات یدکى این خطوط ضرورى بود در ادامه و پس از جنگ جهانى دوم با تخریب و تعطیلى اکثر صنایع بزرگ در اروپا ، خلاء تامین قطعات یدکى مصرفى این ماشین آلات ، مدیران وقت را به سوى کشف خلاقیت و ابتکار و جستجو در بین اندک مهارت هاى فردى صنعتگران آن زمان روى آورد
در این بین قطعات لاستیکى مورد نیاز را در صنایعى همچون کفش و دوچرخه که آن زمان رونق بالایى داشتند ، جستجو کردند و اولین قطعه لاستیکى در کارگاههاى کفاشى از تخت کفش و سپس تعمیرگاه هاى دوچرخه از خمیر سیلوى آپارات تیوپ و شکل دهى با شبه قالب هاى چوبى و سنگى و سپس فلزى تامین شد. در انتهاى دهه چهل با ورود صنایع بزرگ آهن و فولاد و خودرو ، فصل نوین تولیدات صنایع پلیمرى و بخصوص لاستیک در شهر اصفهان رونق گرفت و نسل اول کارخانجات تولید محصولات لاستیک پا گرفت . در سالهاى بعد و پس از پیروزى انقلاب اسلامى با شروع جنگ و تحریم هاى صنعتى و محدودیت هاى وارداتى ، کلیه نیازهاى داخلى مورد مصرف در صنایع نظامى ، خودرو ، نفت و گاز و پتروشیمى ، معادن ، نساجى و کاغذ و دیگر شاخه هاى صنایع بزرگ در شهر و استان اصفهان گسترش یافت . در حال حاضر در ٩ گروه تولیدات صنعتگران این عرصه در سطح کشور توزیع شده ونزدیک به نود درصد نیاز داخلى به محصولات لاستیک در استان اصفهان با کیفیت مطلوب قابل تامین است.
نه گروه نخصصى شامل :
١-صنعت خودرو
٢-صنعت نفت ، گاز و پتروشیمى و صنایع نیروگاهى
٣-معادن و کانى هاى فلزى
۴- صنعت فولاد
۵-صنایع دریایى و سد هاى لاستیکى (بنادر و کشتیرانى ، شیلات و ..)
۶- صنایع غذایى و پزشکى
٧-صنایع حمل و نقل زمینى ، ریلى ، صنایع هوا ، فضا و نظامى
٨-صنایع نساجى و کاغذسازى
٩-صنایع انتقال آب ، فاضلاب و ادوات کشاورزى
استان اصفهان با بیشترین تعداد واحدهاى صنعتى و صنفى در حال حاضر بعنوان قطب تولید محصولات متنوع لاستیک در کشور محسوب مى شود .
مطابق آمار اخذ شده در سال ١۴٠٠ تعداد واحدهاى فعال در استان نزدیک ششصد واحد شناسائى شده اند . از این تعداد ۴۵ واحد داراى پروانه بهره بردارى و مستقر در شهرک هاى بزرگ صنعتى استان و مابقى بصورت واحد هایى با پروانه صنفى در حاشیه شهر اصفهان و دیگر شهرستان هاى استان مستقر شده اند .

درباره ما

استان اصفهان با بیشترین تعداد واحد هاى صنعتى و صنفى در حال حاضر بعنوان قطب تولید محصولات متنوع لاستیک در کشور محسوب مى شود .

مطابق آمار اخذ شده در سال ١۴٠٠ تعداد واحدهاى فعال در استان نزدیک ششصد واحد شناسائى شده اند . از این تعداد ۴۵ واحد داراى پروانه بهره بردارى و مستقر در شهرک هاى بزرگ صنعتى استان و مابقى بصورت واحد هایى با پروانه صنفى در حاشیه شهر اصفهان و دیگر شهرستان هاى استان مستقر شده اند . در سال ١٣٩٣ با توجه به ضرورت ایجاد تشکل متحد در این صنعت و به همت جمعى از نخبگان و پیشکسوتان ، انجمن تولید کنندگان محصولات لاستیک در استان اصفهان تاسیس شد .

با تشکیل این انجمن ، بسترى براى تامل و ارتباط جمعى بیشتر بین اعضاء ، جهت پیشبرد اهداف و توسعه این صنعت ایجاد شد .

در سال ١٣٩٨ سند استراتژیک و برنامه راهبردى ده ساله این صنعت تدوین و به تایید دستگاهاى اجرایى استان از قبیل استاندارى ، سازمان صنعت و معدن و تجارت ، اتاق بازرگانى و دیگر ارگانهاى مربوطه رسید . همزمان با توسعه کمى واحدهاى تولیدى طى سال هاى اخیر نیاز شد توسعه کیفى نیز در رأس برنامه هاى انجمن قرار گیرد لذا در اولین گام تصمیم گرفته شد کارگروه هاى تخصصى به این منظور تشکیل گردد.

⁃ کارگروه آموزش

⁃ کارگروه خدمات فنى و مهندسى

⁃ کارگروه توسعه صادرات

⁃ کارگروه تحقیق ، توسعه و تدوین استاندارد

⁃ کارگروه حل اختلاف

 

در بخش آموزش با برگزارى برنامه هاى آموزشى در زمینه هاى شناخت مواد اولیه ، فرمولاسیون ، ساخت تخصصى کامپاند هاى لاستیک ، مبانى توسعه کسب و کار ، فروش و بازاریابى ، برندینگ 

در بخش خدمات فنى و مهندسى با بهره گیرى از توان علمى اساتید دانشگاهى و شرکت هاى فناور و دانش بنیان و با همکارى صنعتگران این عرصه براى اولین بار در کشور شاهد برگزارى رویداد ریورس پیچ ( رویداد کارآفرینى تقاضا محور ) در صنعت لاستیک هستیم .

در بخش توسعه صادرات در حال تاسیس شرکت مدیریت صارات ( EMC ) با حضور تعدادى از تولید کنندگان عضو انجمن هستیم

این شرکت با همکارى ۴ دفتر منطقه اى در کشور هاى امارات متحده عربى ، ترکیه ، عمان و گرجستان قرار است زمینه صادرات محصولات لاستیک به بازارهاى آسیائى ، اروپایى ، آفریقایى و دیگر کشورهاى هدف را ایجاد کند

در بخش تحقیق ، توسعه براى اولین بار از طرح ماراتن برند رونمائى شد که در این طرح برند هاى برتر و برگزیده در سطح استان شناسائى و معرفى خواهند شد

در بخش حل اختلاف انجمن لاستیک با بهره گیرى از نظرات برترین کارشناسان این صنعت آمادگى خود را رفع اختلافات بین اعضاء و مشتریان اعلام مى دارد در حال حاضر انجمن لاستیک اصفهان افتخار دارد با پشتوانه اى بیش از دویست عضو رسمى خود ، بتواند گام بزرگى براى توسعه و اعتلاى این صنعت برداشته باشد.

اهداف و‌ استراتژی های ما

از مهمترین اولویت ها و اهداف آتى برنامه هاى اجرایى این انجمن مطابق با سند استراتژیک و برنامه هاى راهبردى توسعه صنعت لاستیک در استان اصفهان مى توان اشاره داشت به :

⁃ تشکیل اتحادیه تخصصى صنعت لاستیک در استان اصفهان

⁃ تشکیل تعاونى تهیه و توزیع مواد اولیه با کیفیت

⁃ تاسیس مرکز تحقیقات و آموزش صنعت لاستیک اصفهان

⁃ تاسیس تخصصى ترین شرکت بازرسى محصولات تولیدى لاستیک

⁃ توسعه علمى و ایجاد بسترهاى فناورى در واحدهاى تولیدى با همکارى دانشگاه صنعتى اصفهان ، شهرک علمى تحقیقاتى اصفهان و ستاد ویژه توسعه فناورى نانو

⁃ همکارى در تاسیس بزرگترین کارخانه تولید تایرسازى خودروهاى بارى و اتوبوس در اصفهان با توجه به کسرى نزدیک به هفتاد درصد بازار مصرف و اشتغال زائى و جلوگیرى از خروج ارز از کشور